Transformați Clădirile Goale în Locuințe Sociale!

În a treia zi a Forumului pentru Justiție Locativă din Cluj, Orașe pentru locuit, nu pentru profit, 9 iulie 2017, grupurile activiste din Cluj, București și Timișoara au organizat o acțiune de revendicare a transformării clădirilor goale în locuințe publice/ sociale.

bloc2-1024x509

Clădirea de pe str. Cantonului unde am desfășurat acțiunea, este doar un exemplu al imobilelor goale și derăpănate din oraș. Puțin mai jos de ea se află un așezământ format din aproape 200 de spații de locuit – unele amplasate acolo cu acordul primăriei la începutul anilor 2000, altele improvizate, toate caracterizate de supraaglomerare, condiții inadecvate și nesiguranță.

Aceasta nu este singura clădire de acest fel: Clujul și alte orașe mari, dar și localități mici și medii, sunt împânzite de clădiri nefolosite, atât în proprietate privată cât și a statului. În același timp însă, autoritățile afirmă că nu au de unde furniza locuințe sociale.

În cazul clădirilor goale și terenurilor virane în proprietatea de stat în administrarea unor minsitere, administrația publică locală ar putea să solicite transferarea lor în administrarea Consiliului Local.

În cazul clădirilor goale și terenurilor virane în proprietate privată, de exemplu siturile industriale nefolosite, ar putea să recurgă la prevederea legală a exproprierii cu privire la locuințe sociale ca obiective de interes public.

Lasă un comentariu